Een bedrijfsvideo maken: wat werkt en wat niet?

Het klinkt aantrekkelijk: een bedrijfsvideo: in een minuut of twee de diensten of producten die u aanbiedt laten zien aan iedereen die uw website bezoekt. Maar werkt het ook? En brengt u de juiste boodschap over? Wij analyseerden een aantal video’s geven u graag wat gratis tips.

Bedrijfsvideos: hier moet u op letten

Een website met goede content is aantrekkelijk voor de bezoeker. Een bedrijfsfilm is toegankelijk en brengt behalve een boodschap ook makkelijk een beeld en een sfeer over op de kijker. Een bedrijfsvideo is daarmee een makkelijk medium om aan het imago van uw bedrijf te werken.

Als u een bedrijfsfilm laat maken is het belangrijk om een professionele partner te zoeken. Om ervoor te zorgen dat het beeld dat uw bedrijf moet uitstralen ook terugkomt in de video zijn een aantal zaken erg belangrijk.

1. Welke boodschap moet de video overbrengen?

Voordat u een video laat maken gaat u eerst brainstormen en op papier te zetten waar u de bedrijfsvideo voor wilt gebruiken. Praat hiervoor ook met uw werknemers en klanten om te kijken hoe zij hier over denken. Gouden tip: bekijk het bedrijf vanuit de positie van uw klant. Wat kunt u voor de klant oplossen of verbeteren?

2. Welke onderdelen komen in de video aan bod?

Bepaal van tevoren welke informatie er in ieder geval aan bod komt in de video. Bepaal ook wat er niet aan bod komt. De video moet geen geschiedenisverhaal van het bedrijf worden. Beperk u tot de essentie. Iemand die meer informatie wil zal ook de rest van de website wel gaan bekijken.

3. Werk samen met specialisten

Filmen kunnen veel mensen, maar voor een bedrijfsvideo is meer nodig. De maker moet de juiste sfeer overbrengen, en alle opnames moeten netjes worden gemonteerd. Bedenken en monteren kost veel tijd, laat u daarom niet alleen leiden door de prijs, kijkt u ook naar het portfolio en de indruk die de aanbieder achterlaat.

4. Gepast taalgebruik

Als uw bedrijf erg specialistisch werk doet gebruik u waarschijnlijk veel vakjargon. Probeer dit te vermijden in de bedrijfsvideo. De video moet voor iedereen te begrijpen zijn, anders haakt de kijker af.

5. Laat je huisstijl terugkomen in het filmpje

Veel bedrijfsvideo’s komen terecht op Youtube. Denk hieraan bij het ontwikkelen van de film. Om herkenbaar te zijn kun je het logo, of de kleuren van de huisstijl laten terugkomen in het filmpje, ook kun je de bedrijfsnaam een aantal keer noemen.

6. Geen actualiteit

Omdat een bedrijfsfilm vrij veel geld kost is het belangrijk om niet te verwijzen naar de actualiteit. Zo zorgt u voor een tijdloze film die lang mee kan.

Bedrijfsfilms nader bekeken:

We namen de proef op de som en bekeken en analyseerden een aantal bedrijfsfilmpjes. Welke dingen doen zij goed? En wat zouden wij anders hebben gedaan?

Dutchict

Dit bedrijf begint meteen met een boodschap: “betere bedrijfsprocessen en prestaties van uw organisatie”. Dat klinkt positief toch? De boodschap die deze video overbrengt vinden wij helder. Het beeldmateriaal vinden we onpersoonlijk en aan de saaie kant. Het is jammer dat dit bedrijf niet heeft gekozen voor een film die het gezicht van de onderneming laat zien. Een gemiste kans!

Maas Reclame producties

Na het zien van dit filmpje weten wij zeker dat het gaat om een video van ‘Maas Reclame Producties’. De bedrijfsnaam komt in ieder geval vaak terug. Wat goed is aan dit filmpje is dat het bedrijf een gezicht krijgt. De beelden tonen het bedrijf, de werkzaamheden en medewerkers. Minpunt is de intonatie van de voice-over en de wat onoriginele teksten.

Fortune coffee

In onze korte zoektocht naar bedrijfsfilmpjes tot nu toe een van de betere filmpjes. Dit filmpje is persoonlijk: er komen medewerkers aan het woord. Ook heeft het filmpje een duidelijke boodschap: dit kun je verwachten als klant bij ons. Wat ook slim is is het logo rechtsbovenin. Minpuntje: de video is aan de lange kant.

Ook een bedrijfsfilm?

Is uw bedrijf toe aan de volgende stap? Een mooie, professionele bedrijfsfilm die precies laat zien waar uw bedrijf voor staat? Of wilt u misschien eerst wat informatie over de mogelijkheden? De videografen van Terpstra Media denken graag met u mee. Neem nu contact op voor een afspraak.